Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

12.01.2015

Важливо! Зміни у пенсійному законодавстві

1 січня 2015 року набув чинності Закон України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України»  від 28.12.2014 № 76-VIII. Він передбачає низку змін до законів, що регулюють питання пенсійного забезпечення громадян.

Так, із 1 січня розміри пенсій за віком та вислугу років, які призначаються за нормами законів України «Про державну службу», «Про наукову і науково-технічну діяльність», «Про прокуратуру», «Про статус народного депутата України» становлять 60% заробітної плати.

Довічне грошове утримання судді у відставці також встановлюється в розмірі 60% грошового утримання чинного судді.

Порядок перерахунку пенсій, призначених народним депутатам України, працівникам прокуратури, суддям, державним службовцям, визначатиме Кабінет Міністрів України.

Закон також передбачає зміни в нарахуванні додаткової пенсії за шкоду, завдану здоров’ю, мінімального розміру пенсії з інвалідності особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, компенсаційної виплати членам їхніх сімей та надбавки до пенсії дітям війни. Зазначені виплати призначатимуть у порядку і розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України.

Також із нового року скасовано законодавчі норми щодо можливості призначення дострокових пенсій особам, звільненим із роботи не більше ніж за 1,5 року через ліквідацію підприємства, організації, скорочення штату і за станом здоров’я.

Крім того, Законом визначено, що проведення індексації грошових доходів населення здійснюється у межах фінансових ресурсів бюджетів усіх рівнів, бюджету Пенсійного фонду України та бюджетів інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування на відповідний рік.

Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 № 71-VIII  введено податок на пенсії, що перевищують три розміри мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року. У 2015 році це стосується пенсій, які перевищують 3654 грн. Оподаткуванню підлягає виключно перевищення, а не сума всієї пенсії. Це перевищення оподатковуватиметься за ставкою 15%. Якщо ж розмір пенсії перевищує 10 розмірів мінімальної заробітної плати (тобто 12180 грн), то ставка зросте до 20%.

Щодо недержавного пенсійного страхування, то  цим Законом уточнено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу включається також дохід у вигляді сум пенсійних внесків, страхових платежів, у т.ч. за договорами добровільного медичного страхування та за договором страхування додаткової пенсії, сплачений будь-якою особою-резидентом за платника податку чи на його користь.

Тож, починаючи з 01.01.2015 страхові платежі за договорами добровільного медичного страхування та за договорами страхування додаткової пенсії тепер підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб.

 

Управління правової та соціально-економічної

роботи апарату ППОЗУ

 

 



Приймальня


немає новин.

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01020304050607
08091011121314
15161718192021
222324252728
2930 

Фотодокументи