Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

22.01.2015

Коли ми відчуємо ефект від медичної реформи?

«Урядовий Кур’єр» 21.01.2015

 

Законодавчої бази під зміни, які пропонують чиновники, поки що немає 

Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі пообіцяв, що позитивні результати медичної реформи громадяни України відчують ще до кінця року. Про це він заявив під час зустрічі з лікарями, керівниками медичних закладів та представниками профспілкових медичних організацій. Це була перша широкоформатна зустріч нового міністра з українською медичною спільною. Щоправда, присутнім у залі довелося чекати очільника галузі 40 хвилин. Чим була викликана така затримка, пан Квіташвілі не пояснив.

Проте він бадьоро заявив, що флагманом реформування стане столиця: «Починаємо ми зі столиці, оскільки Київ уже два роки задіяний у пілотному проекті й має багато напрацювань. Крім того, тут існує підтримка міської влади». 

Необхідні кроки для проведення такої реформи озвучив глава КМДА Віталій Кличко. Йдеться, зокрема, про запровадження механізмів професійної відповідальності медичних працівників і громадського контролю за якістю надання медичних послуг відповідно до міжнародних норм, визначення закладів охорони здоров’я, що є надмірним фінансовим тягарем для медичної галузі міста, створення лікарні інтенсивного лікування з обладнанням на рівні світових стандартів, де цілодобово надаватимуть спеціалізовану медичну допомогу.

За словами Віталія Кличка, найближчим часом мають намір впровадити страхування від лікарської помилки. А розпочнуть зі стоматологічної служби.

Міністр охорони здоров’я розповів, як саме відомство планує реформувати галузь. За його словами, принцип простий: гроші йдуть за пацієнтом, у пацієнта є вибір, у лікарні — свобода.

— Наше завдання — легалізувати наявні джерела фінансування. Зараз держава витрачає кошти на заклади охорони здоров’я з огляду на кількість ліжок, а не фактично наданих медичних послуг. Потрібно відмовлятися від такого принципу фінансування лікарень, — сказав Олександр Квіташвілі.

Крім того, міністр зазначив, що в планах реформування галузі — надання фінансової й адміністративної автономії лікувальним установам, коли медперсонал самостійно визначатиме, що і коли потрібно закупити. Мовляв, після переходу на таке фінансування медики самі будуть зацікавлені якомога більше інвестувати в медустанови, у купівлю нового обладнання, ремонт приміщень тощо.

Таким чином автори реформи сподіваються підвищити конкуренцію між лікарнями й лікарями, а також оптимізувати витрати на медицину. Наступним етапом мають намір запровадити страхову медицину, чого можна очікувати наприкінці 2015 року. Перший пакет законопроектів, який дасть змогу легалізувати статус медичних установ, подадуть на розгляд до Верховної Ради до 15 лютого.

Ще одна важлива проблема в медицині — розподіл кадрів по всіх регіонах країни. За словами міністра, медичну допомогу мають гарантовано отримувати жителі не тільки великих міст, а й віддалених населених пунктів. Для цього МОЗ планує створити стимули, щоб фахівці їхали в село.

Як бачимо, картину реформування чиновники намалювали оптимістичну. Утім, фахівці, з якими вдалося поспілкуватися на цьому заході, мають певні сумніви. По-перше, у лікарнях — різний рівень оснащення, тому в результаті реформи переваги матимуть установи, де вже є сучасна апаратура і методи обстеження. Але так не має бути, вважають лікарі. Якщо йдеться про конкуренцію, то всім потрібно стартувати за однакових умов. Щоб вимагати дотримання міжнародних протоколів, лікарням потрібно забезпечити певну технічну базу. Фахівці вважають, що перед стартом реформи варто провести інвентаризацію в медустановах і на підставі її результатів технічно зрівняти їх.

Це величезна робота, здійснити її в країні, де йде війна, практично неможливо. На цьому тлі недоречна і боротьба із «зайвими» ліжко-місцями. У лікарні пустує відділення? Чому не створити в ньому реабілітаційний центр для воїнів, які повертаються із зони АТО, або перепрофілювати ці відділення під хоспіси, де забезпечують повноцінний догляд літнім людям? Враховуючи катастрофічно низьку середню тривалість життя українців, попит на такі хоспіси буде тільки зростати.

І наостанок. Нам кажуть, що лікарні отримають можливість легально заробляти. Але чи можна бути впевненим, що у пацієнтів не заберуть конституційне право на безкоштовну медицину, якою  вона не була б? Адже законодавчої бази під запропоновані реформи поки що немає, а її поява залежить від Верховної Ради, а не від бажання окремих чиновників. Фахівці вважають, що медичну реформу потрібно починати з того, щоб кожен громадянин мав гарантований мінімум своєчасної та кваліфікованої медичної допомоги, адже всі ми платимо єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Частина цих коштів має забезпечувати бодай мінімальний страховий пакет для кожної людини.

 

 



Приймальня


немає новин.

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01020304050607
08091011121314
151718192021
22232425262728
2930 

Фотодокументи