Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

15.05.2015

Чи побачать народні депутати ризики реформування пенсійної системи?

У Верховній Раді України 13 травня 2015 року відбувся круглий стіл на тему: «Ризики реформування пенсійної системи». У ньому взяли участь народні депутати, представники профспілкових та громадських організацій.

На думку більшості учасників заходу, законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій» (реєстр. № 2767 від 30.04.2015) загрожує подальшому функціонуванню пенсійної системи  та утискає права працівників і пенсіонерів.

Учасники круглого столу наголошували, що у більшості постсоціалістичних країн впровадження накопичувальної системи було неефективним. Наприклад, у Польщі 1999 року запровадили накопичувальну систему, а 2011-го почалося її згортання. З 2014 року активи накопичувального пенсійного фонду передаються державі. В Угорщині у 2011-му знову повернулися до солідарної системи, а накопичувальний фонд націоналізували.

Тому запровадження обов’язкової накопичувальної системи в Україні, як зазначили всі присутні, має відбуватися тільки після покращення економічної ситуації й гарантування державою збереження цих коштів.

Слід зазначити, що Профспілка працівників охорони здоров’я України висловилась категорично проти прийняття цього законопроекту в запропонованій Урядом редакції.

13 травня 2015 року проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій, поданий Кабінетом Міністрів України, було  розглянуто на засіданні Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Верховної Ради України.

Також було розглянуто два інших альтернативних законопроекти (реєстр. № 2767-1, 2767-2), поданих народними депутатами Наталією Королевською, Юрієм Солодом та Юрієм Шухевичем.

Було запропоновано запровадити широке обговорення урядового законопроекту у регіонах із залученням громадськості та експертів, за підсумками якого необхідно розробити новий законопроект та подати його до Парламенту. 

Члени Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення підтримали зазначену пропозицію та прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді України направити урядовий законопроект (реєстр. № 2767) до Комітету для підготовки на повторне перше читання.

Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення пропонується підготувати доопрацьований проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження накопичувальної системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування та єдиних принципів нарахування пенсій з урахуванням результатів обговорення і окремих положень двох альтернативних законопроектів, та подати на розгляд Парламенту для повторного першого читання.

Підготовлено з використанням матеріалів  порталу  Деловые новости E-NEWS.COM.UA

 

 



Приймальня


немає новин.

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01020304050607
08091011121314
151617181921
22232425262728
2930 

Фотодокументи