Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

06.04.2017

"Ні" абонплаті за газ

04.04.2017 № 03-03/115

 

Прем’єр - міністру України

Гройсману В.Б.

 

Голові Національної комісії, що

здійснює державне регулювання у

сферах енергетики та комунальних послуг

Вовку Д.В.

 

Шановний Володимире Борисовичу!

Шановний Дмитре Володимировичу!

 

Профспілка працівників охорони здоров’я України звертається до вас з приводу ухваленого 28 березня 2017 року рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) «Про встановлення тарифів на послуги транспортування та розподілу природного газу».

Грубо нехтуючи положеннями Генеральної угоди, рішеннями Національної тристоронньої соціально-економічної ради, дорученнями Уряду, принципами соціального діалогу, НКРЕКП, без обговорення з соціальними партнерами вкотре ухвалено рішення, що несе загрозу для добробуту громадян, економічної і соціальної стабільності держави.

Вартість транспортування газу газотранспортною системою і розподілу за регіональними газорозподільними мережами (так звана «абонплата») розраховується, виходячи з максимальної пропускної спроможності лічильника споживача. Згідно з аналізом, проведеним фахівцями, рішення про введення абонплати призведе до зростання платежів за газ для різних категорій споживачів від 1,3 до 3 разів, що є неприпустимим, оскільки стосуватиметься декількох мільйонів домогосподарств. Найбільш постраждають мешканці багатоквартирних будинків, які використовують газові плити та централізоване опалення (таких - 4 млн. 467 тис., або 35% населення).

Згідно зі статтею 9 Закону України «По ціни і ціноутворення» Кабінет Міністрів України, органи виконавчої влади послідовно вживають заходів щодо забезпечення соціальних гарантій населенню, насамперед малозабезпеченим сім’ям, шляхом запровадження системи компенсаційних виплат у зв’язку зі зростанням цін. Проте послуги з транспортування та розподілу природного газу не відносяться до переліку житлово-комунальних послуг і на даний вид платежу не поширюється програма житлових субсидій.

Разом з тим, за даними останнього звіту ПРООН щодо людського розвитку понад 60% населення України знаходяться за межею бідності. Через низьку платоспроможність громадян оплата вартості житлово-комунальних послуг для переважної більшості сімей українців стала непосильним тягарем, що призвело до зростання боргових зобов’язань населення перед надавачами таких послуг. Так, обсяг заборгованості населення з оплати житлово-комунальних послуг та електроенергії на кінець лютого 2017 року склав 29,5 млрд. грн. (у т.ч. зі сплати за централізоване опалення та гаряче водопостачання становила 11,9 млрд. грн, за газопостачання - 10,0 млрд. грн, за утримання будинків і споруд та прибудинкових територій - 2,5 млрд. грн, за централізоване водопостачання та водовідведення - 1,4 млрд. грн, за вивезення побутових відходів - 0,4 млрд. грн, за електроенергію - 3,3 млрд. грн.), проти 13,7 млрд. грн. на початок 2016 року.

Звертаємо також увагу, що в Державному бюджеті України на 2017 рік не передбачено впродовж року підвищення розміру мінімальної заробітної плати та посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного розряду ЄТС.

З кожним підвищенням цін і тарифів у житлово-комунальній сфері зазначені проблеми лише загострюються, а у суспільстві зростає невдоволення політикою держави з окреслених питань.

З огляду на викладене, Профспілка звертається з проханням втрутитися в ситуацію, розглянути за участю представників Сторін соціального діалогу правомірність рішення про введення абонентської плати за постачання газу, а також не допускати зростання сумарної вартості газу для окремих категорій побутових споживачів без запровадження системи компенсаційних виплат.

З повагою

Голова Профспілки В.М. Коваль  
 



Приймальня


немає новин.

Календар подій

Попередні March - 2017 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 0102030405
06070809101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 

Фотодокументи