Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

15.10.2019

Представники Профспілки взяли участь у зустрічі Міжнародної організації праці та Інтернаціоналу громадського обслуговування

7-8 жовтня 2019 року представники Професійної спілки працівників охорони здоров'я України взяли участь у Зустрічі, організованій Міжнародною організацією праці (ILO) та Інтернаціоналом громадського обслуговування (IPS) для професійних спілок сектору охорони здоров'я Східної Європи та Центральної Азії «Загальне медичне обслуговування та основоположні принципи права у сфері праці».

Представники Вірменії, Азербайджану, Білорусії, Грузії, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії, Таджикистану та України мали нагоду заслухати тематичні доповіді Генерального секретаря IPS Рози Паванеллі, спеціаліста з питань охорони здоров'я та соціального обслуговування IPS Баба Айе та спеціаліста з діяльності працівників Бюро МОП для країн Східної Європи та Центральної Азії Гоча Александрія.

Країни-учасники представили національні доповіді з питань охорони здоров'я та соціального сектору, прав профспілок, доступності медичного обслуговування, приватизації державного сектору медичного обслуговування та інших проблем. Основними викликами трудовим та професійним правам працівників сфери охорони здоров'я у країнах регіону є:

1). Приватизація послуг з медичного обслуговування, зниження ролі держави у системи охорони здоров'я, і, як наслідок, погіршення умов праці працівників. Податкові пільги для транснаціональних корпорацій з метою залучення іноземних інвестицій подекуди призводять до збільшення навантаження на суспільство та державний бюджет внаслідок недоотримання податків. Досвід державно-приватного партнерства у Великобританії засвідчив зниження потенціалу однієї з кращих у Західній Європі систем охорони здоров’я (зазначену думку поділяє Міжнародний валютний фонд). Негативним щодо забезпечення трудових та соціально-економічних прав медичних працівників є і досвід окремих країн з передання закладів охорони здоров'я у концесію. Наприклад, якщо система охорони здоров'я побудована на оплаті за кількість наданих послуг, приватні заклади охорони здоров'я прагнуть надати максимальну кількість найдешевших (малозатратних) послуг з метою досягнення максимального обсягу їх надання. Крім того, за інформацією делегації з Грузії, економічне зростання на 12-13 % у країні за рахунок залучення іноземних інвестицій супроводжувалося одночасним зниженням кількості зайнятого населення. Генеральним секретарем IPS також наголошено, що основною причиною дефіциту фінансування національних систем охорони здоров'я є несплата податків, а не недостатній рівень видатків на галузь. Як свідчить досвід, найкращі системи охорони здоров'я у країнах з високими податками та податковою дисципліною (наприклад, скандинавських країнах).

2). Порушення права на свободу об’єднання у профспілки (примушування до вступу або виходу з профспілки, переходу в лояльні або підконтрольні роботодавцям та/або владі профспілки);

3). Насильство на робочому місці, як фізичне так і психологічне (т.з. «адміністративний буллінг»), а також агресивні дії пацієнтів, їх родичів, наркозалежних осіб (з метою незаконного отримання наркотичних засобів);

4).Трудова міграція внаслідок відсутності (неконкурентності) ефективних національних соціально-економічних стимулів для медичних працівників.

Представник МОП Гоча Александрія нагадав, що у поточному році у всьому світі відзначається 100-річчя заснування Міжнародної Організації Праці (МОП), яка «володіє мандатом на просування соціальної справедливості».

Так, під час ювілейної 108-ої сесії МОП у Женеві (Швейцарія) прийнято перші в історії конвенцію та відповідні рекомендації, спрямовані на протидію насильству і домаганням в сфері праці, а також Декларацію сторіччя МОП про майбутнє сфери праці, в якій намічено шлях до заснованого на інтересах людей майбутнього сфери праці.

Спікером також наголошено, що незважаючи на те, що на сьогоднішній день Конвенція не ратифікована країнами – учасниками Зустрічі (зокрема Україною), положення вказаних документів можуть успішно застосовуватися у національних практиках, зокрема і через їх популяризацію та лобіювання профспілками.

Відділ правової роботи Профспілки



Приймальня


немає новин.

Календар подій

Попередні February - 2020 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
 0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
242526272829 

Фотодокументи