Преса

  Дайджест

  Приймальня голови молодіжної ради

Детальніше

08.04.2021

ЗАЯВА ЄВРОПЕЙСЬКОЇ ФЕДЕРАЦІЇ ПРОФСПІЛОК ГРОМАДСЬКОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ

З НАГОДИ ВСЕСВІТНЬОГО ДНЯ ЗДОРОВ’Я 2021 РОКУ

«СКАЖЕМО «НІ» ПРИБУТКУ З ПАНДЕМІЇ. ЗАБЕЗПЕЧИМО ВАКЦИНУ ДЛЯ ВСІХ»

7 квітня ми відзначаємо Всесвітній день здоров’я. Пандемія COVID-19 показала нам, наскільки життєво важливі медичні послуги та послуги з догляду для життя і суспільства. Пандемія також продемонструвала, що лише державні, некомерційні служби охорони здоров’я та соціального забезпечення можуть ефективно справлятися з серйозними кризами у галузі охорони здоров’я і, що найбільш важливо, забезпечувати доступ для всіх громадян, незалежно від економічного стану. Нарешті, COVID-19 показав, що охорона здоров’я і соціальна допомога є суспільними благами.


Громадське обслуговування гарантує право на догляд для всіх. Воно забезпечує готовність і стійкість медичних служб і служб із догляду до майбутніх надзвичайних ситуацій у галузі охорони здоров’я. Один з основних уроків, витягнутих із пандемії COVID-19, полягає в тому, що нам як ніколи необхідно захищати охорону здоров’я і відхід від комерціалізації і приватизації. Ніхто не повинен мати зиск із пандемії.


У цей день, у Всесвітній день здоров’я 2021 року, ЄФПГО закликає ЄС і європейські країни:


1. Захищати здоров’я як суспільне благо і забороняти приватним компаніям мати зиск із пандемії.

2. Докладати зусилля до того, щоб забезпечити вакцину для всіх. Вирішальним першим кроком є введення «відмови» від прав інтелектуальної власності на вакцини, щоб прискорити їх виробництво і зробити доступними для громадян усього світу.

3. Збільшити інвестиції в системи охорони здоров’я і соціального забезпечення, забезпечити адекватне укомплектування кадрами, поліпшити охорону та умови праці, щоб медичні та соціальні працівники могли надавати безпечні медичні та соціальні послуги для всіх.

Вакцина для всіх

«Відмова» від прав інтелектуальної власності на вакцини від COVID-19 терміново необхідна для збільшення їх виробництва і доступності для населення всього світу. Ми не будемо захищені від вірусу, поки населення миру не буде вакциноване. Громадські інтереси мають бути понад захистом патентів і прибутку приватних фармацевтичних компаній. Уряди ЄС та європейських країн мають узяти під контроль виробництво і поширення, щоб забезпечити безпеку для всіх. «Ніхто не зможе бути в безпеці, поки все не будуть у безпеці»

Оплесків недостатньо

У цей день ми вітаємо героїзм сотень тисяч медичних та соціальних працівників. Понад рік вони ведуть боротьбу з вірусом і захищають наші суспільства. Ми шануємо пам’ять цих численних працівників, які віддають свої життя, захищаючи життя інших. У нещодавній доповіді Amnesty International, підготовленій у співпраці з ЄФПГО  та її членськими організаціями, продемонстрований страхітливий рівень смертності, викликаної COVID-19, серед медичних та соціальних працівників, а також відсутність прозорості в більшості країн щодо реєстрації й обліку цієї смертності. Ми надзвичайно стурбовані відсутністю даних про прогрес у вакцинації медичних та соціальних працівників у багатьох країнах, в тому числі ЄС.   Урядам необхідно бути більш прозорими в наданні інформації про смертність, викликаної COVID-19, і прогрес вакцинації медичних та соціальних працівників.

Оплесків і вшанування пам’яті недостатньо. Протягом багатьох років ЄФПГО і її членські організації піднімали питання нестачі кадрів і низької заробітної плати в секторі охорони здоров’я і соціального обслуговування, зокрема це стосується соціальних працівників. Уряди ЄС та європейських країн повинні підвищити заробітну плату і поліпшити умови праці, в тому числі охорону праці на робочих місцях. Незважаючи на те, що проблема нестачі засобів індивідуального захисту вирішена, існує гостра необхідність у боротьбі зі зростаючим рівнем стресу й емоційного виснаження медичних та соціальних працівників. Багато з них втомилися і все частіше замислюються над тим, щоб полишити професію. Необхідно терміново відновити адекватний рівень кадрового забезпечення. Після попередніх криз, таких як фінансова криза 2008 року, кадровий потенціал скоротився внаслідок скорочень у громадському секторі і хронічного браку інвестицій. Поліпшення умов праці має вирішальне значення, якщо сектор громадського охорони здоров’я та соціальної допомоги хоче пережити пандемію і стати привабливим сектором для наступних поколінь працівників охорони здоров’я і з догляду.

Майбутнє довгострокового догляду та усунення недоліків сектору в боротьбі з COVID-19

У зв’язку зі старінням населення ЄФПГО закликає ЄС і уряди країн Європи надати чітке бачення сектору довгострокового догляду після десятиліть забуття. Неприпустимо і нелюдяно поводитися з людьми похилого віку як із товаром, з якого отримують прибуток приватні компанії. ЄФПГО закликала розслідувати страхітливий рівень смертності в будинках для людей похилого віку всієї Європи. Здоров’я і догляд не можна перетворювати на товар. Нам необхідно відновити державний характер послуг з догляду та визнати вирішальну роль, яку соціальні послуги відіграють у суспільстві. Праця осіб, які здійснюють довгостроковий догляд, і всіх зайнятих у секторі охорони здоров’я, більшість із яких складають жінки, має отримати визнання у вигляді підвищення заробітної плати, поліпшення умов праці, підвищення ефективності охорони праці та належного кадрового забезпечення.
 



Приймальня


немає новин.

Календар подій

Попередні April - 2024 Наступні
 Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
01020304050607
08091011121314
151617192021
22232425262728
2930 

Фотодокументи